logo

Puutelahteen hukkuneiden kansakoululapsien yhteishauta – Enkeli

Enkeli

Pronssireliefi
Eemil Halonen 1941
Viinamäen hautausmaa

Kuvanveistäjä Eemil Halonen on valmistanut Puutelahteen hukkuneiden lasten pronssisen muistoreliefin, jonka kuva-aiheena on miespuolinen enkeli, aaltoihin uppoamassa olevan veneen päällä. Enkeli rukoilee ylöspäin. Lieneekö Halonen kuvannut arkkienkeli Gabrielin, joka teosofisessa salatietoudessa liitetään veden elementtiin ja yhteyksien luomiseen?  

Hautakiven alalaidassa on muistolause Vanhan testamentin Saarnaajan kirjasta 12:7: ”– Ja henki palaa jälleen Jumalan tykö, joka sen antanut on.” Jae alkaa toteamuksella, että tomu palaa maahan, josta se on tullut. Muistomerkin ympärillä on kahdeksan pientä kiveä.

Suomen pahin sisävesillä tapahtunut onnettomuus on höyrylaiva Kurun uppoaminen Tampereen edustalla Näsijärvellä 1929. Onnettomuudessa kuoli 138 ihmistä. Haaksirikon muistopatsaasta järjestettiin 1930-luvulla veistoskilpailu, joka voitti uusintakilpailunkin jälkeen kuvanveistäjä Yrjö Liipola. Myös Eemil Halonen osallistui kilpailuun Myrsky-aiheisella suunnitelmallaan.

Lapinlahden vanhalla hautausmaalla on Eemil Halosen Semper Excelsior -veistoksen jälkivalos, joka pystytettiin kunnalliskodin tulipalossa vuonna 1966 kuolleiden muistoksi. Onnettomuudessa kuoli 31 potilasta.

Kuva: Kai Luttinen, Halosten Museosäätiö

Puutelahteen hukkuneet kansakoululapset

Kahdeksan kansakoululaista hukkui 25. marraskuuta 1937 Siilinjärven Puutelahteen. Kuuslahden kyläkoulussa koulutyö oli päättynyt iltapäivällä ja kaksitoista oppilasta oli lähtenyt kunnan järjestämällä soutuveneellä kotimatkalleen. Sää oli huono: vettä tihkutti, tuuli ja järvi oli myrskyinen.

Lapset soutivat ensin noin 700–800 metrin levyisen Kuuslahden yli. Myrskystä huolimatta he pääsivät toiselle rannalle, jonne he jättivät totutusti veneen ja ylittivät jalkaisin parin kilometrin levyisen Haapaniemen. Tässä vaiheessa joukosta jäi pois neljä lasta, jotka saattoivat kävellä koteihinsa.

Kahdeksan koululaisen täytyi jatkaa matkaansa Haapaniemen toiselta rannalta veneellä. Matkaa oli noin kilometri määränpäähän Viikinsaareen. Päivä oli jo pimentynyt. Ankarassa myrskyssä pieni vene kaatui ja kaikki lapset hukkuivat:

  • maanviljelijä Niilo Räsäsen 12-vuotias Jaakko ja 10-vuotias Maija-Liisa,
  • työmies Eemil Kuosmasen 10-vuotias Maire ja 9-vuotias Mikko,
  • maanviljelijä Hannes Pitkäsen 11-vuotias Hilja,
  • työmies Pekka Ruotsalaisen 13-vuotias Hilja sekä
  • leskiemäntä Tyyne Leskisen 11-vuotias Kusti ja 10-vuotias Kalle.

Myöhemmin illalla hätääntyneet vanhemmat löysivät aallokossa kaatuneen veneen, kengät ja muita lapsille kuuluneita tavaroita. Kaikkien kahdeksan lapsen ruumiit löydettiin lopulta, päivien päästä. Heidät haudattiin yhteishautaan 14. joulukuuta 1937 Siilinjärven Viinamäen hautausmaalle. Suuri surujuhla radioitiin valtakunnallisesti.

Hukkuneiden lasten muistoksi perustettiin rahasto Kuuslahden kansakoulun vähävaraisten oppilaiden hyväksi. Onnettomuus herätti valtakunnallisesti keskustelun kansakoululasten koulumatkojen vaarallisuudesta. Kunnissa majoittamista ja saattamista koskevia säädöksiä ei välttämättä noudatettu vaikeissakaan olosuhteissa. Ennen kuin Saarikylän lapset saivat oman koulun, he saivat aikuisen soutajan koulumatkalleen.

vinjetti

Sijainti

Viinamäen hautausmaa
Kasurilantie 16, 71800 Siilinjärvi
vinjetti
  • Share