logo

Autuaitten asunnoilla – Eemil Halosen hautaveistotaidetta

Neito katsoo kaukaisuuteen, hänen käsivartensa kurottavat korkeuksiin; Polvistuneen nuorukaisen avoimella kämmenellä istuu lintu valmiina liitämään taivaan sineen; Äidin katseessa päilyy kuolema mutta käsi viipyilee vielä hellästi surevan pienokaisen harteilla. Nämä kuvanveistäjä Eemil Halosen (1875, Lapinlahti–1950, Helsinki) hautaveistokset viestivät vahvasti aikakaudella vallinneesta teosofisesta aatteesta ja veistoksin muistettujen ihmisten elämänarvoista ja -tarinoista. Taiteessaan Halonen pyrki kuvaamaan syvempää kauneutta ja totuutta kaikille ihmiselle, sillä hänelle teosofina kuolema oli hengen vapauttava välivaihe matkalla valaistukseen ja jälleensyntymiseen.

Eemil Halonen on suomalaisen kuvanveistotaiteen uranuurtaja. Hautakuvanveisto ja muut tilaustyöt muodostavat merkittävän osan Halosen 1920–1940-lukujen taiteesta. Halosten Museosäätiön kokoelmissa on satoja Eemil Halosen teoksia ja luonnoksia, joiden synnyn taustalla on läheisen ja arvostetun henkilön kuolema. Kokoelmateokset ovat kuolinnaamioita, muotokuvia, haudoille toteutettuja muistomerkkejä, veistoksia ja reliefejä, niiden luonnoksia ja luonnospiirustuksia.

Tutkija Jaana Luttinen on kirjoittanut elämäntarinat ja taustoittanut hautaveistosten ja reliefien syntyä. Teosten, joista käytiin monivaiheisia keskusteluja, joiden toteutus vei joskus vuosiakin ja jotka lopulta valmistuivat kiveen ja pronssiin. Mukana ovat myös kertomukset Halosen sankaripatsaiden synnystä ja traagisesta Siilinjärven Puutelahden onnettomuudesta. Nämä tarinat kertovat mielenkiintoisella tavalla suomalaisuuden rakentamisesta, aikakauden kansallisten ja paikallisten vaikuttajien elämästä ja suomalaisten yritysten synnystä. Ne kertovat myös suunnattomasta yhteisestä surusta ja kaipauksesta. Tarinat taustoittavat myös jo omana aikanaan arvostetun ja tunnetun Eemil Halosen yhteysverkostoja ja kertovat taiteellaan eläneen kuvanveistäjän tarinaa: Eemil Halonen oli nuorsuomalainen, joka pohti vahvasti muiden taiteilijoiden rinnalla kansallisen kulttuurin olemusta ja ilmentymistä taiteissa.

Eemil Halosen hautaveistotaide esittelee 43 kohdetta ja lähes 50 teosta, jotka sijaitsevat eri puolilla Suomea ja Karjalaa. Kohteisiin voi tutustua sekä tarinoiden että karttapaikannuksen kautta. Halosen hautaveistotaiteeseen pääsee tutustumaan myös Taidemuseo Eemilin näyttelyissä. Kohteiden kartoittaminen ei kuitenkaan pääty tähän. Otamme mielellämme vastaan lisätietoa ja tarkennuksia aiheeseen liittyen.

Eemil Halosen hautaveistotaide on kaunis ja herkkä viesti tästä ajasta ikuisuuteen. Se on kertomus rakkaudesta ja poisnukkuneiden kunnioituksesta. Toivotamme teidät tervetulleeksi Autuaitten asunnoille.

Riitta Marin, museonjohtaja

vinjetti

This page is also available in: English