logo

Kuvanveistäjä, professori Emil Wikströmin hauta – Muotokuvareliefi

Muotokuvareliefi
pronssi

Eemil Halonen 1901
Hietaniemen hautausmaa

Kuvanveistäjä Emil Wikströmin hautaa koristaa kuvanveistäjä Eemil Halosen tekemä muotokuvareliefi opettajastaan. Eemil Halonen oli Wikströmin ensimmäinen oppipoika ja tämän oppilaista pisimmälle taiteen tiellä edennyt. Vakiintuneen käytännön mukaan oppilaan oli soveliasta muistaa opettajaansa. Taidehistorioitsija Liisa Lindgrenin mukaan tekijän ja muistettavan välillä on usein vallinnut eräänlainen samanarvoisuuden periaate: muistomerkin tekijä on ollut yhtä arvostettu kuin muistettava.

Alkuperäisen kipsin Eemil Halonen valmisti jo ensimmäisellä opintomatkallaan Pariisissa syksyllä 1901. Kipsiin on kirjoitettu myös teksti: ”Wikström muovailee Malmbergia, Malmberg minua, minä Wikströmiä.” Malmberg oli suomalainen kuvanveistäjä Viktor Malmberg (1867–1936).

Kuva: Titus Verhe, Halosten Museosäätiö

Professori Emil Wikström (1864–1942)

Kuvanveistäjä, professori Emil Wikström (1864–1942) oli 1800–luvun lopun ja 1900-luvun alun merkittävimpiä suomalaisia kuvanveistäjiä. Hän edusti kansallista realismia ja oli maamme johtavia julkisen taiteen tekijöitä. Hänen päätöitään ovat muun muassa Elias Lönnrotin muistomerkki (1902), Säätytalon päätykolmion veistosryhmä (1903), Tampereen Pohjanneito-suihkukaivo (1913) ja Helsingin rautatieaseman Lyhdynkantajat-figuurit (1914).

Eemil Halonen toimi Wikströmin apulaisena ja oppipoikana Visavuoressa keväästä 1895, jolloin tämä aloitti Säätytalon Otsikkoryhmän valmistamisen. Eemil Halonen hakeutui seuraavana vuonna Suomen Taideyhdistyksen piirustuskouluun, mutta jatkoi edelleen myös oppi-isänsä apulaisena. Visavuoren ateljee ja sen mukana Otsikkoryhmän kipsiluonnokset tuhoutuivat tulipalossa samana kesänä.

Tulipalon jälkeen Emil Wikström siirtyi perheineen useaksi vuodeksi Pariisiin saadakseen Otsikkoryhmän valmiiksi. Eemil Halonen ei vielä tässä vaiheessa halunnut muuttaa ulkomaille, vaan jatkoi opintojaan Helsingissä. Vielä Eemil Halosen ensimmäisellä Ranskan- ja Italian-matkalla 1900–1901 Emil Wikström toimi isällisenä tukena monissa käytännön asioissa ja perehdyttäjänä Pariisin kansainväliseen taiteilijaelämään. Vähitellen opettajan ja oppilaan yhteydenpito harveni muuttuen tasavertaiseksi kahden taiteilijan väliseksi vuorovaikutukseksi.

vinjetti

Sijainti

Hietaniemen hautausmaa
Hietaniemenkatu 20, 00100 Helsinki
vinjetti
  • Share