Muotokuvareliefi
pronssi
Eemil Halonen 1930
Iisalmen Vanha hautausmaa
Maanviljelysneuvos Johannes Laguksen haudalla on kuvanveistäjä Eemil Halosen valmistama muotokuvareliefi.
Kuva: Kai Luttinen, Halosten Museosäätiö
Maanviljelysneuvos Johannes Lagus (1846–1922)
Maanviljelysneuvos Johannes Lagus (1846–1922) oli Pohjois-Savon maatalouden ja maatalousopetuksen uranuurtajia. Peltosalmen karjakko- ja meijerikoulun johtajana ja opettajana, koulutilan omistajana sekä läänin maanviljelysseuran esimiehenä hän oli toteuttamassa maatalouden tuotantorakenteen muutosta karjavaltaisemmaksi sekä kasvattamassa ammattitaitoisia karja- ja meijeritalouden osaajia Itä-Suomeen. Johannes Lagus oli tunnettu elävästä, kansanomaisesta ja käytännönläheisestä opetustavastaan.
Johannes Lagus syntyi Lammilla, missä hänen isänsä Johan Lorenz Lagus oli kirkkoherrana. Sieltä perhe siirtyi Iisalmen pappilaan. Johannes Lagus aloitti opinnot Helsingin yliopistossa. Hän osallistui venäläisvastaiseksi tulkittuun ylioppilasliikehdintään, mistä syystä hänet erotettiin muutamaksi kuukaudeksi yliopistosta. Ylioppilas ei enää palannut Helsinkiin, vaan ryhtyi Iisalmessa isännöimään isältään saamaansa Peltosalmen maatilaa, jonne Kuopion läänin maatalousseura sijoitti vuonna 1875 Pohjois-Savon ensimmäisen karjakko- ja meijerikoulun.
Johannes Lagus ajoi Iisalmen seudun asioita valtiopäiväedustajana kolmilla valtiopäivillä. Hän oli kehittämässä monin tavoin Iisalmen kauppalan (1860) ja sittemmin kaupungin (1891) elinkeino- ja sivistyselämää. Hän oli perustamassa Iisalmen Oluttehdasta (nykyinen Olvi Oyj) 1878 ja paikallislehti Salmetarta 1897. Lagus oli osakkaana paikallisessa höyrylaivayhtiössä. Hän oli useita vuosia Iisalmen Säästöpankin isännistön puheenjohtajana. Laguksella oli myös ensimmäisiä puhelimia Iisalmen seudulla.
Viimeiset vuotensa maanviljelysneuvos vietti Helsingissä, mutta viihtyi kesäisin Iisalmen Peltosalmella. Haloset ja Lagukset tunsivat toisensa hyvin. Laguksilla oli kotiorkesteri Peltosalmella. Johannes Lagus soitti selloa, pojat Reino ja Veikko viulua ja alttoviulua. Eemil Halosen serkku viulisti Heikki Halonen osallistui usein soitantaan. Kuvanveistäjä Eemil Halonen oli innokas maatalouden kehittäjä, joten keskusteltavaa Lagusten kanssa varmasti riitti. Johannes Laguksen tytär, Peltosalmen kotitalouskoulun johtajatar Aini Lagus oli Pohjois-Savon Marttojen johtohenkilöitä, ja myös rouva Alli Halonen toimi aktiivisesti Martoissa.
Sijainti
Iisalmen Vanha hautausmaaKirkkotie 20, 74120 Iisalmi